Великобритания ще прекрати двустранния си договор за екстрадиция с Хонконг "незабавно и за неопределено време", заради противоречивия китайски закон за националната сигурност, който властите в Пекин налагат силово в града.

В специално обръщение към законодателния орган, Доминик Рааб - британският външен министър, изрази опасенията си от липсата на правни и съдебни гаранции за гражданите, които ще живеят съгласно новото законодателство и предупреди Пекин:

"Обединеното кралство наблюдава. И целият свят наблюдава"

Той заяви на депутатите, че налагането на новите разпоредби от страна на Китай тотално е променило основите, на които се е базирал двустранния договор за екстрадиция със специалната територия Хонконг. 

Припомняме, че в средата на юни Китай прие т.нар. закон за националната сигурност на Хонконг, който откри пътя за радикални промени в управлението на бившата британска колония. Формално той е насочен към подривната дейност, тероризма, сепаратизма и шпиони на чужди държави, но според правозащитни организации, както и според повечето западни държави, с него е проправен път за прекомерно следене, ограничаване на права и фабрикуване на обвинения на "непослушни" граждани на града.

Само преди седмица американският президент Доналд Тръмп пък отне специалния статут на Хонконг, що се отнася до американската администрация. 

Днес Рааб обяви, че няма да се премине към спазване на договора, докато Лондон не получи ясни и стабилни гаранции за върховенството на закона. Той допълни, че въпреки очевидното желание на Обединеното кралство да води двустранен и конструктивен диалог, новият закон е явно и сериозно нарушение на съвместните декларации на Великобритания и Китай и поетите с тях задължения. 

Рааб е особено загрижен за два конкретни члена в закона, които предполагат правото на континентален Китай да иззема юрисдикцията по определени дела, които да се гледат извън Хонконг. 

С днешното решение ще бъде разширено и оръжейното ембарго, което тегне над Китай и то ще обхване полуавтомномния град.